Bevarandeprojektet för Jesu Kapellruin sommaren 2010

Vi var ca 20 personer som med vår projektledare Lea Stroh i spetsen, var på Odensholm och arbetade och hade trevligt under den andra veckan i juli. Deltagarna var både från Sverige och från Estland. 

Vädret var som vanligt strålande, förutom ett litet oväder med åska och regn på tisdagskvällen. 
För oss som bodde i båten och låg för ankar ganska långt ut i Storhamne, var det lite oroligt, men det gick förstås bra. 
Men tyvärr träffades elgeneratorn som försörjer NATOS:s radar och familjen Bergström med el. Så Aili var bekymrad dagen efter åskvädret då varken hennes kyl eller frys fungerade. Lyckligtvis kom två reparatörer på eftermiddagen och lagade elgeneratorn. 

Badtemperaturen var hela 22 grader under veckan! Några bodde i Nuckö kommuns informationshus vilket gick alldeles utmärkt. Vi lade våra broschyrer, på både svenska och estniska, samt en informationspärm om Odensholm i huset. 

Vi arbetade vid kapellet under god ledning av Lea. Ett mycket stort röjningsarbete är nu gjort i backen ned mot Kappolkärre. Det var Olle, Bertil och Mats som drog ett tungt lass med motorsågar och arbetade i tjocka sågkläder hela veckan. Saga, Gertrud, Annelie, Linnea, Olof med flera släpade stora träd och kvistar, sågade och högg, och lastade allt på en stor hög. Marianne, Helgi och flera andra fortsatte att bygga upp kyrkogårdsmuren. 

Vi hade tyvärr inte fått tillstånd att plocka stenar från stranden, så vi fick bygga med de mindre stenar som finns kvar. 
Mait, Janne, Erik och jag grävde fram det sista av långhusmuren. Nu är hela långhusmuren framgrävd. Vi grävde också ur marken inuti kapelltornet, så den gamla stentröskeln har nu kommit fram. Lena, Anne, Christa med flera rensade och städade upp inne i långhuset och hjälpte Lea att täcka långhusmuren med plast för att förhindra att för mycket fukt tränger in i avvaktan på det slutliga färdigställandet av murarna. 
De sprang också med tunga skottkärror med jord som vi fyllde igen två bombhål på kyrkogården med. Ja, det kanske var än mer som gjordes……..

Vi tog förstås mysiga, spännande, och ibland lite svettiga, promenader på Odensholm. 
Den skotska höglandsboskapen hade fått några nya kalvar, trots den hårda vintern det var på Odensholm. Vi räknade till hela 15 stycken djur som vadade i Kappolkärre. Vi såg tyvärr inga färska spår av bävrarna. Kanske var vintern för hård? Vi såg däremot några fina tranor och vitkindade gäss.
 
Veckan avslutades med en fin gudstjänst i kapellruinen av Nuckös församlingspräst Kaisa Kirikal. Gudstjänsten hölls på både estniska och svenska och klockringning gjordes före och efter gudstjänsten. Den fiffiga hopfällbara predikstolen och det fina predikstolsklädet användes. 

På lördagen åkte de flesta hem och vi fick besök av min och Christinas kusin Saima, hennes barn och barnbarn. Saima är dotter till Sigfrid Erkas. Det var mycket trevligt tyckte både vi och de. På söndagen seglade vi vidare mot nya äventyr på andra estniska öar.