Tidigare nyheter 2009-2020:
2020:
Välkomna! till Årsmötet 2020 lördagen den 14 mars kl. 11.00,  i Österledskyrkan i Uppsala, på Regins väg 1 i Gamla Uppsala. Kallelse sänds till alla medlemmar per post eller e-post, och vi hälsar alla, gamla och unga, medlemmar, och blivande medlemmar välkomna. På årsmötet kommer vi att ha årsmötesförhandlingar, Berätta om hur långt vi nu kommit med byggprojektet för hembygdsgården. Informera om arkeologiska utgrävningar på Odensholm. Planera för årets sommarresa till Odensholm. Det finns som vanligt bilder, kartor, information och arkivmaterial att få och ta del av. Årsmötet är ett tillfälle att träffa vänner och släktingar, ta upp gamla minnen, sjunga sånger och ha några trevliga timmar tillsammans. Mat och dryck samt kaffe och kaka serveras. Var snälla anmäl er till årsmötet, se bif kallelse. Kallelse 2020
- Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.
2019:
årsmötet 2019 den 23 mars i Uppsala deltog 49 vuxna och 3 barn
Ett mycket trevligt och lyckat årsmöte med engagerade medlemmar och styrelse. Vi hade årsmötesförhandlingar och vi berättade om byggprojektet för hembygdsgården, Holmbogården, på Odensholm.
Saga gav en historisk återblick för årsmötet om bakgrund, syfte och hur byalaget genom åren som gått sedan 1991 har arbetat med att bevara kulturarvet på Odensholm. Hon berättade att efter kapellprojektet mognade tanken att kunna göra något mer och hon beskriver vägen fram till tomtköpet 2016.
Mats reflekterade och motiverade varför det är viktigt att bevara kulturarvet på Odensholm genom att bygga en hembygdsgård att samlas kring. Mats vände sig till årsmötet och beskrev varför det är viktigt att inte glömma bort kulturarvet och historien särskilt i denna tid med krig och flykt i världen. Att kunna bevara och berätta om våra förfäder som levde i fred på den lilla ön i generationer. Årsmötet uppskattade Sagas och Mats inlägg.
Vi visade foton från Odensholm och från talkot sommaren 2018. Det blev också tid för goda sallader, hemgjorda köttbullar med tillbehör, fika och hembakta kakor. Tack! alla medlemmar, byalagets kockar, bagare, kökspersonal, och andra som gjorde att det blev ett väldigt bra årsmöte. Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar kapellmästare Bertil Adolfsson och Thord Jansson på saxofon för proffsig fin musik. Årsmötesprotokollet och verksamhetsberättelsen kan läsas här. Arsmotesprotokoll 2019 Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.
2018:
Sommarresan 2018
Vi var 14 personer, både från Sverige och från Estland, som var på Odensholm 4 dagar i månadsskiftet juli/augusti. Det började lite dramatiskt. Vi var tre personer som seglade från Hapsal på söndagen den 29 juli. Det var väldigt varmt minst 30 grader i Hapsal, men när vi närmade oss ön var det väldigt kallt i vattnet (10 grader) och också i luften. Det hade varit uppvällning. När vi hade ankrat i Storhamne kom det ett par åskväder med regn och blåst. När de hade upphört vi tänkte ro iland med jollen. Då kom plötsligt ”en vit vägg”. Det blåste enormt, båten låg på sidan med fönstren i vattnet och vibrerade, ankaret släppte och vi rycktes loss gång på gång och draggade mycket långt över Storhamne. Vi gick hårt på stora stenblock flera gånger. Vi beslutade oss för att fly till Derhamn för natten. Den hårda blåsten visade sig vara en tromb som dragit över ön.
Vi åkte vi ut till ön igen på måndagen och de andra kom senare på dagen. Vi låg sedan för ankar till torsdagen utan problem i lätta vindar eller stiltje. Vi såg vi flera stora lövträd som fallit av tromben och halva yttertaket med takstolar på Erkas lada hade flugit av och låg platt på marken. Innertaket på ladan är dock kvar. Tromben hjälpte oss lite där då det är meningen att vi ska ta ner taket på ladan som är av eternit. Vi skötte om gravgården, krattade och lagade kapellgårdsmuren, det blev väldigt fint.  På vår tomt har vi fällt trädet som stod där den nya husgrunden ska vara. Vi körde med röjsåg över tomten. Vi samlade upp trä från taket, kvistar från trädet till en hög som kan eldas senare. Vi sparade en del ved från trädet. Eterniten från den halva av taket som låg på marken har vi samlat upp. Vi har fått veta att vi ska få hjälp att skaffa undan det. Husgrunden för Holmbogården mättes upp på den gamla grunden för att se hur det kan se ut. Tack! till alla som var med för fina insatser och trevligt sällskap.
Vi såg också en flock vita Ägretthägrar i Lihlhamne! Väldigt fina. Vi har hört att de kommer från fastlandet där de brukar vara vid Linnamäe. Fantastiska och varma dagar hade vi på Odensholm som avlutades med bastu och badtunnebad på onsdagskvällen! Vattnet låg spegelblankt. Himmel och hav var ett i horisonten mot Finland.Se fler foton, här Foton 2018

På årsmötet 2018 den 10 mars i Uppsala deltog 56 vuxna och 4 barn!
Vi hade sedvanliga årsmötesförhandlingar och vi berättade om byggprojektet för hembygdsgården, Holmbogården, på Odensholm. Vi visade foton från gruppresan, utflykten till Odensholm och från talkot sommaren 2017. Det blev också tid för god soppa med tillbehör, fika och hembakta kakor. Det var mycket trevligt att mingla och umgås med våra släktingar och vänner. Tack! alla entusiastiska medlemmar, byalagets kockar, bagare, kökspersonal, och andra som gjorde att det blev ett väldigt bra årsmöte. Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar kapellmästare Bertil Adolfsson och Thord Jansson på saxofon för proffsig fin musik. Årsmötesprotokoll 2018.

Välkomna på talko och sommarresa vecka 31 2018
Vi åker till Odensholm på talko under vecka 31. Vi kommer att sköta om kapellgården, fortsätta att röja tomten, och eventuellt att förbereda marken för husgrunden. Alla arbetar efter egen förmåga. Sedan ska vi förstås umgås och njuta av den fantastiska naturen på ön. Vandra runt och kanske bada i havet. Ett fint tillfälle att uppleva ön. Man kan stanna bara en dag eller övernatta fler dagar. Man bor i eget tält eller i Nuckö kommuns informationshus med egen luftmadrass. Möjlighet kan finnas att hyra boende av familjen Koppel. Byalaget arrangerar och bekostar som vanligt båtresan till och från Odensholm för de som är med på talkot en eller flera dagar.
Kontakta Saga eller Lotta för att anmäla er, och vi svarar gärna på alla era frågor:


Välkomna! till Årsmötet 2018 lördagen den 10 mars i Österledskyrkan i Uppsala, på Regins väg 1 i Gamla Uppsala.Kallelse sänds till alla medlemmar per post eller e-post, och vi hälsar alla, gamla och unga, medlemmar, och blivande medlemmar välkomna. Vi kommer bland annat att ha årsmötesförhandlingar och berätta om byggplanerna för vår hembygdsgård - Holmbogården. Se prel. skiss av hembygdsgården från sydost nedan. Och läs mer om Holmbogården Det finns som vanligt bilder, kartor med mera att ta del av. Om ni har något föremål eller foton från Odensholm är ni välkomna att visa dem på årsmötet och kanske berätta något.
Var snälla anmäl er till årsmötet, se bif kallelse. Kallelse
Ett tillfälle att träffa vänner och släktingar, ta upp gamla minnen, sjunga sånger och ha några trevliga timmar tillsammans. Mat och dryck samt kaffe och kaka serveras.
- Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.

2017:
Fågelskådare på Odensholm
I mitten av maj 2017, var några fågelskådare från Uppsalatrakten på Odensholm för att se och uppleva det rika fågellivet med alla flyttfåglar på väg norrut. Minst 20% av alla arktiska sjöfåglar passerar området mellan Spithams udde och över Odensholm, på den ost-atlantiska flyttvägen för sjöfåglar. De har lämnat en rapport till oss från sitt besök som innehåller en artlista med närmare 150 skådade fågelarter från några dagar på Odensholm. Läs här: Rapport och artlista maj 2017.pdf

Sommarresan 2017. Sexton personer reste med gruppresan till Estland som byalaget hade ordnat. Man reste från Stockholm med TallinkSilja måndagen den 24 juli, därefter var två övernattningar på hotell FraMare i Hapsal och hemkomst till Stockholm fredagen den 28 juli. En mycket uppskattad dagsutflykt gjordes till Odensholm onsdagen den 26 juli. Ytterligare några deltagare följde med på dagsutflykten. Strålande väder var det under dagen. Totalt var vi över 40 personer som bjöds av byalaget på sopplunch med bröd, kaffe och kaka. Den goda sopplunchen serverades smidigt av familjen Koppel vid fyren. Dagstursbesökarna gick eller åkte med Ritas bil och släpvagn till fyren, Kapellet och till Bien för att se på byalagets tomt där. Några tog egna promenader för att uppleva ön. Tack till reseledarna för gruppresan, Annette och Christina för ert engagemang! Tack till Saga för det fina arrangemanget av gruppresan och dagsutflykten till ön!  se fler foton Foton 2017
Samma vecka som gruppresan hade vi ett talko med ett 15-tal deltagare. Vi slog gräset vid kapellet och krattade och snyggade upp kapellgården. Vi inventerade och röjde på byalagets nyinköpta tomt i Bien (Erkas tomt) Vi röjde på tomten för att se de 11 gränsmarkeringarna, som lantmäteriet hade satt upp i höstas. Vi satte upp några egna pålar som gränsmarkeringar för att få en överblick över tomten som är ganska stor, nästan 4000 kvm. Vi kunde också med hjälp av gamla kartor fastställa var den gamla husgrunden från Erkas hus fanns, till och med konstatera var köket låg i huset då delar av köket var av kalksten. Lea och arkitekten Sirje var med oss. Vi hade härliga dagar med promenader, bad i havet och trevliga kvällar tillsammans. Tack! till alla som var med. se fler foton

-Byalagets 24:e årsmöte hölls i Österledskyrkan i Uppsala lördagen den 11 mars 2017. 52 vuxna och 4 barn var närvarande.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls, en ny suppleant valdes in och en styrelseledamot slutade efter mångårigt och uppskattat arbete för byalaget. Några nya medlemmar var också med oss på årsmötet. Medlemmarna fick information om köpet av Erkas tomt i Bien på Odensholm och planerna för hembygdsgården. Styrelsen har beslutat att ”Fonden för Jesu Kapell” byter namn till ”Fonden för Odensholms kulturarv”. Den ska nu bland annat användas för att söka bidrag för byggande av Hembygdsgården.
Saga berättade om den planerade gruppresan till Estland och Odensholm för medlemmar i byalaget. Den planeras bli den 24-28 juli, med en dagsutflykt till Odensholm. Se mer info ovan. Samma vecka som gruppresan är kommer vi att ha en ”arbetsvecka” då vi bland annat kommer att röja och inventera tomten.
Läs årsmötesprotokollet Klicka Här
Efter den formella delen av årsmötet i
nformerade Göte Brunberg om projektet, om DNA-analys kan klarlägga estlandssvenskarnas ursprung? Det var intressant. Det finns en Facebookgrupp ”Estlandssvenska DNA-anor” för detta. Vi visade foton från sommarresorna 2016,  kartor och bilder på tomten som vi köpt på Odensholm. Det fanns möjlighet att titta på, och få, foton, kartor, CD-skivor bl a ”Hildas minnesbok”, ”Sigges brev”, historikhäften, med mera, och lämna ett bidrag till byalagets fortsatta verksamhet och till hembygdsgården.
 - Som alltid fick vi god mat, denna gång hembakta matpajer, surkål, sallad, bröd, fika och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare, kökspersonal, tekniker och alla som hjälpt till med olika saker, så mycket! Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar kapellmästare Bertil Adolfsson och Thord Jansson på saxofon för proffsig fin musik!
 - Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.

- Välkomna! till Årsmötet 2017 lördagen den 11 mars i Österledskyrkan i Uppsala, på Regins väg 1 i Gamla Uppsala.
Kallelse sänds till alla medlemmar, och vi hälsar alla, gamla och unga, medlemmar, och blivande medlemmar välkomna.
Vi kommer bland annat att ha årsmötesförhandlingar och prata om köpet av tomten på Odensholm och planerna för husbygget. Vi kommer också att ta upp möjligheten att vi kan ordna en gemensam gruppresa till Estland, med utfärd till Odensholm, om intresse finns.
Det finns som vanligt bilder, kartor med mera att ta del av. Om ni har något föremål eller foton från Odensholm är ni välkomna att visa dem på årsmötet och kanske berätta något. Var snälla anmäl er till årsmötet, se bif kallelse. Kallelse Årsmöte.
Ett tillfälle att träffa vänner och släktingar, ta upp gamla minnen, sjunga sånger och ha några trevliga timmar tillsammans. Mat och dryck samt kaffe och kaka serveras.
- Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.
2016:
 
- Getaplarna vid kapellgården förr och nu
Enligt arkivmaterial och uppgifter från äldre holmbor fanns det före andra världskriget en eller ett par s k getaplar invid Jesu kapell , på den östra sidan av kapellet vid kapellgårdsmuren. Vi vet nu att det rör sig om ett litet träd som heter Rhamnus cathartica L. (i familjen Brakvedsväxter). Läs mer och se foton på getaplarna förr och nu  klicka Här

- Pubkvällen fredagen den 14 oktober 2016 på SOVvar mycket trevlig !  Vi var väldigt många från de olika svenskbygderna,
och vi var 12 st från vårt byalag. Vi fick ta fram klappstolar och sätta lite varstans. God stämning och mingel.
Specialölen från Estland var populär, likaså Hapukurk, hemgjord saltgurka, sprotid (kanske?) och estnisk surlimpa till.
Tack! till Bertil för fin musik och sång, och så sjöng vi lite allsång också.

- Härliga dagar på Odensholm var det också  den 18-20 juli 2016 då vi i familjen Odmar var där. Det var kanonväder, lagom vind och badtemperatur i vattnet i Storhamne.
Se fler bilder klicka på länken Här

- Byalagets vecka 26, 2016,  på Odensholm med fint väder och en uppskattad dagsutflykt ! En grupp från byalaget bodde på ön under veckan, i tält och i  i Nuckö kommuns informationshus. Det var både unga och äldre deltagare från familjerna Adolfsson, Erkas, Brus med flera, både från Sverige och från Estland. Under torsdagen kom en grupp på 10 personer på en dagstur till ön, bland annat en del av Aibokören. En familj hade seglat i egen båt från Finland och ankrade i Storhamne. Deltagarna på dagsturen besökte fyrplatsen, Bien, fyrplatsen och det restaurerade Jesu Kapell, och gjorde också egna utflykter. Byalaget bjöd på en uppskattad grill-lunch under dagen. Se mer på vår Facebooksida, grupp "Odensholms byalag".

-Från flykting till flykting - Odensholms byalags insamling till Röda Korset för att stödja deras viktiga arbete att hjälpa människor på flykt -  är nu avslutad den 31 mars 2016. Vi har nått vårt mål med insamlingen som var 10 000 Kr!  Vi samlade in 10 900 kr i insamlingen på Röda Korsets hemsida och på årsmötet 2016,  plus 1340 kr som samlades in direkt i Röda Korsets insamlingsbössa på Pubkvällen den 9 oktober 2015. Totalt blev det 12 240 Kr för att stödja Röda korset i deras viktiga arbete att hjälpa människor på flykt från krig och förtryck.
- Från flykting till flykting - Odensholms byalags insamling till Röda Korset  -  är nu avslutad den 31 mars 2016!
Vi har nått vårt mål med insamlingen som var 10 000 Kr!  
Vi samlade in 10 900 kr plus 1340 kr som samlades in direkt i Röda Korsets insamlingsbössa på Pubkvällen den 9 oktober 2015. Totalt blev det 12 240 Kr för att stödja Röda korset i deras arbete att hjälpa människor på flykt.
Vi är Odensholms byalag. Som estlandssvenskar och estlandssvenska ättlingar, med våra rötter på den lilla ön Odensholm utanför Estlands nordvästra kust, vill vi, i denna tid av massflykt undan krig och förföljelse med Sverige och andra europeiska länder som mål, ta tillfället i akt att minnas. Vi vill minnas att våra liv i fred och frihet här i Sverige är resultatet av den äldre generationens flykt över Östersjön undan andra världskrigets ockupation och förtryck för över 70 år sedan. Många gånger skedde detta i egna mindre båtar över ett farligt hav. Att de estlandssvenska flyktingarna blev mottagna och fick möjlighet att bygga upp en framtid för sig själva och sina barn och barnbarn här är något som vi alltid kommer att vara tacksamma över. Denna tacksamhet och vårt arv är nu något som vi kan hedra genom att visa solidaritet med och empati för människor som i vår egen tid, i desperation, flyr sina hem och hemländer på samma sätt som estlandssvenskarna från bland annat Odensholm gjorde förut. Vi vill lämna vårt bidrag för att hjälpa flyktingarna. Därför startar vi nu vår egen insamling Från flykting till flykting, i vilken pengarna går direkt till Röda korset för att stödja deras enorma arbete med att hjälpa människor som flyr, under alla olika etapper av den långa och farliga resan. Vi har som mål att samla in minst 10 000 kr. Stöd oss i vår kampanj för medmänsklighet och solidaritet, från flykting till flykting.

- Välkomna att åka till  Odensholm i sommar! då alla medlemmar och blivande medlemmar är välkomna att besöka ön på en dagstur, eller med övernattning i eget tält eller i Nuckö kommuns informationshus med egen luftmadrass. Byalaget arrangerar och bekostar båtresan till och från Odensholm. Under vecka 26, veckan efter midsommar, kommer vi att ordna dagsresor tur och retur  Derhamn (Dirhami) - Odensholm, den 28 juni på em endast utresa, 29 juni på morgonen utresa och hemresa vid 17-tiden, den 30 juni på morgonen utresa och hemresa vid 17-tiden, och den 1 juli hemresa på morgonen. Ett fint tillfälle att uppleva ön. Se klinten, fågellivet, djur och natur. Besök Bien, fyrplatsen och det restaurerade Jesu Kapell. Känn vinden från havet och sanden mellan tårna i Storhamne. Gör det till din egen upplevelse.
- Välkomna att anmäla utresa/hemresa Derhamn-Odensholm till : Saga Adolfsson tel 018-324301 eller 0767 717251 eller e-post: saga.adolfsson(at)telia.com
-  Byalaget har sammanställt tips om resan till Estland, om boende i Hapsal , i närheten av Derhamn, och på Odensholm. Klicka här

Medlemmar i Estlandssvenska hembygdsföreningar har rabatt på resor med TallinkSilja. Koden som man ska ange vid bokning finns i dokumentet med restips ovan.
Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta Saga Adolfsson ( kontaktuppgifter ovan) eller Lotta Odmar tel 08-7114524 el 070-6998550 eller e-post lotta(at)odmar.se

Byalagets 23:e årsmöte hölls i Österledskyrkan i Uppsala lördagen den 12 mars. 51 vuxna och 3 barn var närvarande.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls och 3 nya styrelsemedlemmar valdes in medan 3 slutade efter mångårigt förtjänstfullt, uppskattat arbete och engagemang för byalaget. En ny revisor och revisorssuppleant valdes också. Flera nya medlemmar var också med oss på årsmötet. Vi hälsar alla de nya mycket välkomna. Läs årsmötesprotokollet Klicka här
mling till Röda Korset med mera. Saga Adolfsson läste ett stycke ur ett brev till Gottfrid Erkas i Stockholm från hans bror Sigge Erkas skrivet i Spithamn den 29 november 1957. Läs några av hans brev Klicka här. Vi visade foton från sommarresan 2015 och vi visade 4 stycken av de planscher (som totalt ska bli 11 stycken) om Odensholms historia och kultur som nu sitter som en permanent utställning i den gamla fyrmästarbostaden vid Odensholms fyr. Utställningen är beställd av Naturvårdsmyndigheten i Estland och är framtagen av Aibolands muséum av Göran Hoppe och Jorma Friberg. Utställningen är på estniska och på svenska. Ett utdrag från en av planscherna syns här t v. Se alla planscherna Klicka här
Det fanns möjlighet att titta på, och få, foton, kartor, CD-skivor bl a ”Hildas minnesbok”, ”Sigges brev”, historik-häften, med mera, och lämna ett bidrag till byalagets fortsatta verksamhet och till Byalagets insamling för Röda Korset "Från flykting till flykting".
 - Som alltid fick vi god mat, denna gång en god soppa med tillbehör, bröd, fika och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare, kökspersonal, tekniker och alla som hjälpt till med olika saker, så mycket! Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar kapellmästare Bertil Adolfsson och Thord Jansson på saxofon för proffsig fin musik!
 - Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.


Från flykting till flykting - Odensholms byalags insamling till Röda Korset.
Vi är Odensholms byalag. Som estlandssvenskar och estlandssvenska ättlingar, med våra rötter på den lilla ön Odensholm utanför Estlands nordvästra kust, vill vi, i denna tid av massflykt undan krig och förföljelse med Sverige och andra europeiska länder som mål, ta tillfället i akt att minnas. Vi vill minnas att våra liv i fred och frihet här i Sverige är resultatet av den äldre generationens flykt över Östersjön undan andra världskrigets ockupation och förtryck för över 70 år sedan. Många gånger skedde detta i egna mindre båtar över ett farligt hav. Att de estlandssvenska flyktingarna blev mottagna och fick möjlighet att bygga upp en framtid för sig själva och sina barn och barnbarn här är något som vi alltid kommer att vara tacksamma över. Denna tacksamhet och vårt arv är nu något som vi kan hedra genom att visa solidaritet med och empati för människor som i vår egen tid, i desperation, flyr sina hem och hemländer på samma sätt som estlandssvenskarna från bland annat Odensholm gjorde förut. Vi vill lämna vårt bidrag för att hjälpa flyktingarna. Därför startar vi nu vår egen insamling Från flykting till flykting, i vilken pengarna går direkt till Röda korset för att stödja deras enorma arbete med att hjälpa människor som flyr, under alla olika etapper av den långa och farliga resan. Vi har som mål att samla in minst 10 000 kr. Stöd oss i vår kampanj för medmänsklighet och solidaritet, från flykting till flykting.


Vi hälsar alla, gamla och unga, medlemmar, och blivande medlemmar välkomna på årsmötet 2016 lördagen den 12 mars kl 11.00, i Österledskyrkan i Uppsala, Regins väg 1 i Gamla Uppsala. På årsmötet kommer vi bland annat att: ha årsmötesförhandlingar, berätta mer om planerna för hembygdsgården, visa foton från Odensholm från sommaren 2015, och det finns som vanligt bilder, kartor med mera att ta del av. Om ni har något föremål eller foton från Odensholm är ni välkomna att visa dem på årsmötet och kanske berätta något.
-  Vi kommer att planera för årets sommarresa till Odensholm då alla medlemmar eller blivande medlemmar är välkomna att besöka ön på en dagstur eller med övernattning. Byalaget arrangerar och bekostar båtresan till och från Odensholm.
Preliminärt blir den under vecka 26, då vi planerar att ordna dagsresor tur och retur den 29 juni och den 30 juni. Ett fint tillfälle att uppleva ön. Se klinten, fågellivet, djur och natur. Besök Bien, fyrplatsen och det restaurerade Jesu Kapell. Känn vinden från havet och sanden mellan tårna i Storhamne. Gör det till din egen upplevelse. Mer information kommer på årsmötet, på hemsidan och på Facebook.
- På årsmötet kommer den som vill att kunna betala kontant till byalagets insamling för Röda Korset "Från flykting till flykting". Insamlingen ska avslutas den 31 mars och vi hoppas att vi ska nå målet för vår insamling som är 10 000 Kr.
- Årsmötet är ett tillfälle att träffa vänner och släktingar, ta upp gamla minnen, sjunga sånger och ha några trevliga timmar tillsammans. Mat och dryck samt kaffe och kaka serveras
- Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.
2015:
Byalaget ordnade en Pubkväll på SOV
Efter att förra hösten ordnat en pubkväll tillsammans med Ormsöföreningen, fick vi blodad tand, och hade denna pubkväll den 9 oktober. Det var uppemot 50 personer under kvällen. Vi hade bland annat olika sorters estnisk öl, vin, en liten buffe med bland annat väldigt god Åländsk saltgurka. Bertil Adolfsson underhöll oss med visor, schlagers och evergreens. Vi var försedda med sånghäften och sjöng bland annat Evert Taubes oförglömliga visa ”Möte I Monsunen”. Saga Adolfsson läste ett stycke ur ett brev till Gottfrid Erkas från hans bror Sigge Erkas skrivet i Spithamn den 29 november 1957. Sigge skriver: Käre bror, Tack för sist, förlåt att jag inte skrivit på länge……Jag mår bra som vanligt och jobbar tillfälligt med husbygge……. Sörjer djupt fars bortgång! Tänk att vi inte fick träffas mer. Hur står det till med mors hälsa, hon är väl pigg ännu. Skriv nu ett riktigt långt brev om hur ni alla har det där borta, vad ni jobbar med osv. Om det går bra så ber jag dig skicka en grammofonskiva: ”Höst i en park i Paris” har hört den biten i radio och är mycket betagen i den. Bertil framförde sedan den fina visan som i slutet på 50-talet sjöngs av Thory Bernhards. En mycket trevlig Pubkväll var det.

Ölstop från Odensholm, teckningar från Eesti Rahva Muuseum

Sommarresan 2015 - Kyrkogårdsmuren är klar!
Vi var hela 20 personer på ön under veckan den 20-25 juli. På vårt talko var den yngsta deltagaren 4 år och den äldsta 86 år! Det var flera ungdomar med och alla var så duktiga och engagerade. Mycket blåsigt väder var det med kraftigt regn när flera talkodeltagare anlände på måndagen, men annars mest soligt under veckan. Vindstyrkan var hela 19 m/s uppe vid fyren på onsdagsmorgonen, enligt uppgift från Riita. Stora dyningar slog över Skarvan. Vi som låg med vår segelbåt i Storhamne råkade ut för att ankaret släppte en natt, och orsakade ”pyjamasåkning” då vi var tvungna att ankra om ett par gånger.
Familjen Koppel hade hämtat ett par lass sten när vi kom till ön på söndagen. Vi var sedan med och plockade och hämtade flera lass sten till. Vi byggde klart hela kyrkogårdsmuren och det ser väldigt bra ut! Stort tack till Kulturförvaltningen för finansieringen av sommarens talko arbeten när vi nu slutfört projektet! Vi har också tagit bort staketet runt gravstenarna så att fåren kan beta där. Kapellet och gravgården är nu mer som en helhet när nu muren går runt hela gravgården. Vi tjärade klockstapeln rejält, så det behöver vi inte göra på många år tror vi.
Vi såg också två mårdhundar på ön. Enligt Riita fanns det fler, och ett jaktlag skulle komma efter sommaren för att försöka få bort dem.
Naturvårdsmyndighetens utställning (beställd från Aibolands museum) om Odensholms kultur och historia finns nu i den gamla fyrmästarbostaden. Det är mycket bra formulerad och presenterad information på estniska och svenska, med fina foton och dokument. Det är nu 6 planscher och det ska bli 11 st när det är klart. Det ska vara en permanent utställning, och den ska finnas jämte utställningen om Odensholms geologi och geologiska historia om Neugrund kratern.
Några av oss var också på den ”Svenska dagen” i Birkas den 25 juli. Det var trevligt och några av oss blev uppbjudna och deltog i det estniska folkdanslagets dans!
Se foton från sommarresan Här.

Bidrag från Kulturförvaltningen på 1000 euro för slutförande av kapellprojektet
Vi har fått bidrag med 1000 euro från Kulturförvaltningen i Estland, för slutfasen av kapellprojektet, specifikt för talkodeltagares båtresor och för plockning och transport av kalksten på ön.

Näbbgädda fiskad i vattnen kring Odensholm i maj 2015 och rökt på Aibolands museum.

Byalagets 21:a årsmöte hölls lördagen den 14 mars i Österledskyrkan i Uppsala. Vi var ca hela 48 vuxna och 6 barn närvarande! Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls och styrelsen omvaldes. Läs årsmötesprotokollet Klicka Här. Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj som är bosatta på samma adress. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.
Under mötet
berättade vi mer om planerna för hembygdsgården, visade foton från utflykten till Ormön i augusti 2014 och från sommarresan till Odensholm 2014.Efter den formella delen av årsmötet: berättade Marianne Brus intressanta och roliga minnen, och visade foton, från de första resorna till Estland efter kriget som de gjorde för att besöka släktingar.
God mat fick vi: hemgjorda pajer, hemkokt surkål, och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare, kökspersonal, tekniker och alla som hjälpt till. Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans. Tid för mingel var det också!
foto t  v: Mikhail Kalinin, fartyget som gick till Estland på 1970-talet.


 - Gammalt Odensholmsfoto i nutida myndighetsrapport
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett gammalt foto från Odensholm på framsidan av en rapport som de ger ut (Allmänhetens bedömning av kriskommunikation i övningar). Fotot är från skolan på Odensholm och föreställer holmbor i skolsalen år 1926 som lyssnar på nyheter och Gudsord ur radioapparatens högtalartratt.
Tänk om de som är på fotot visste att de skulle finnas på en myndighetsrapport nästan 100 år efter att fotot togs…
Fotot är från SOV:s bildarkiv.




 - 70 år sedan flykten från Odensholm och Estland 1943-1944
Ett häfte med artiklar, flyktberättelser, förteckningar och om evakueringen 1940, har sammanställts av byalaget. Klicka här

 -Odensholms fästning 1940-1941. Läs Göte Brunbergs intressanta artikel från  Rickul/Nuckö Hembygdsförenings Medlemsblad nr 2 2012, som handlar om befästningen av ön då Odensholm tillsammans med Hangö skulle utgöra ett lås för Finska viken. Klicka här

2014:

 - Donation
En donation från familjen Adolfsson har mottagits av byalaget, till minne av Valter och Margareta Erkas.

Sommarresorna 2014
I mitten av juli var vi en grupp på 15 personer med deltagare både från Sverige och från Estland som var på ön. Vi byggde vidare på kyrkogårdsmuren och hämtade mer kalksten med hjälp av familjen Koppels transport. Röjning gjordes också runt Erkas ladugård.Vår projektledare Lea Stroh och arkitekten Rein Raie arbetade med att mäta upp Erkas ladugård under våra dagar på ön mitten av juli. För att kunna bygga vår hembygdsgård återstår olika steg, finansiering inte minst, innan det kan bli verklighet. Härliga dagar var det på Odensholm med fint och soligt väder. Vattnet i Storhamne var dock mycket kallt till en början på grund av en tidigare hård nordostvind som hade orsakat ”uppvällning” av kallt djupvatten. Det var också sjörök och dimma de första dagarna. På Bergströms gårdsplan fick vi på nära håll se en tre veckor gammal kalv av den skotska höglandsboskapen tillsammans med sin mamma. I slutet av juli var fyra personer på ön och byggde upp kyrkogårdsmuren ytterligare. De hade också fina varma dagar på ön, med lite åskbyar som snabbt drog bort. Det känns som om vi närmar oss målet med kyrkomursbygget. se fler foton från sommaren 2104, Klicka Här

Pub-kväll
Byalaget arrangerar en Pubkväll tillsammans med Ormsö hembygdsförening i SOV:s lokal på Roslagsgatan 57 fredagen den 19 september kl. 18-22. Kom och träffas, ta en öl eller annan dryck, och lite ätbart finns det också till det. Välkomna!
Dagsutflykt till Ormön lördagen den 23 augusti
Byalagets medlemmar inbjuds till en dagsutflykt till Ormön lördagen den 23 augusti, med anledning av minnesåret då det var 70 år sedan flykten från Estland. Ormön ligger i norra Roslagen, söder om Gräsö och det behövs båttransport för att komma dit. Där var ett flertal Odensholmsbor bosatta under deras första tid i Sverige. Det finns en bevarad flyktbåt som byggdes i Estland 1942 och som Voldemar Erkas och delar av hans familj lämnade Odensholm med, i februari 1943. Vid Odensholms byalags årsmöte gjordes en preliminär intresseanmälan och vi kommer att kontakta dem som anmält sig för att bestämma varifrån hämtning med båt ska ske. Det kan vara från Öregrund, Sundsveden på Söderön, eller Herräng. Den kortaste båtresan blir från Sundsveden. Förtäring på Ormön kommer att ordnas av byalaget. Även andra intresserade förutom medlemmar är välkomna att höra av sig om utflykten till Ormön. Kontakta Saga Adolfsson tel 018-324301 eller 0767 717251 eller e-post: saga.adolfsson(at)telia.com.

Jesu Kapell och gravgård är nu skyddade som kulturminnesmärken enligt estnisk lag! Kulturministern har undertecknat dokumentet den 6 mars 2014. Det kommer att finnas skyddsbestämmelser som skyddar kapellet och gravgården för framtiden. Detta är viktigt och glädjande för byalaget som har genomfört konserveringen av kapellet, det gör arbetet som vi lagt ner mycket värt.
Byalagets 21:a årsmöte hölls lördagen den 8 mars i Österledskyrkan i Uppsala. Vi var ca 45 vuxna och 5 barn närvarande. Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls och styrelsen omvaldes. Årsmötet beslutade att medlemsavgiften nästa år (2015) ska höjas till 150 Kr per år/medlem, men högst 400 Kr per familj. Läs årsmötesprotokollet Klicka Här. Medlemsavgiften till Odensholms byalag är år 2014, 100 kr/person och år. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften.
Vi
berättade mer om planerna för hembygdsgården, hur förslaget till detaljplan tagits fram och om byalagets synpunkter under framtagandet av denna. Vi lyssnade på en inspelning när Julius Brus berättar för Nils Tiberg om när Albert Engström och Anders Zorn kom till Odensholm 1905. Vi visade ”Hildas minnesbok”, som är ett litet album med verser som Hilda Erkas, född 1895, på Odensholm har haft. Se ett utdrag nedan. Marianne Brus hade med sig ett par fina vantar som hon fått av sin svärmor Ida Brus 1951. Marianne berättade om när hon fick dem och hon berättade om sin svärmor som hon tyckte mycket om. Vi tittade på ett foto av familjen Stavas/Luks från 1938, se det Klicka här. Under mötet visade vi fina foton från Odensholm, 1930-tal, från Estniska filmarkivet. Vi visade också foton från Odensholm sommaren 2013. Som vanligt fanns möjlighet att titta på, och få, foton, kartor, CD-skivor, häften, affisch med Odensholmsbåtar, arkivmaterial med mera, och att lämna ett bidrag till byalagets fortsatta verksamhet. Som alltid fick vi god mat, denna gång goda pajer, hemkokt surkål, och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare, kökspersonal, tekniker och alla som hjälpt till med olika saker, så mycket! Vi sjöng de gamla stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar Bertil för proffsig fin musik!

ur Hildas minnesbok

Välkomna! till årsmötet den 8 mars 2014, kl. 11.00
Vi kommer att vara i Österledskyrkan i Uppsala, Regins väg 1 i Gamla Uppsala.
På årsmötet kommer vi bland annat att berätta mer om planerna för hembygdsgården och diskutera hur vi ska gå vidare. Vi vill gärna att de som har intressanta föremål eller foton från Odensholm tar med och visar dem på årsmötet, kanske något föremål eller foto som ni vill berätta något om. Som vanligt visar vi foton från sommaren på Odensholm och det finns bilder, kartor med mera att ta del av.
Vi hoppas att ni sprider informationen om årsmötet till andra släktingar, den yngre generationen, och till andra intresserade. Årsmötet är ett tillfälle att träffa vänner och släktingar, ta upp gamla minnen, sjunga sånger och ha några trevliga timmar tillsammans. Mat och dryck samt kaffe och kaka serveras.
Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 100 kr/person och år. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften. Anmäl er till årsmötet, så vi vet ungefär hur många som kommer, via e-post eller telefon, till: Saga Adolfsson, e-post: saga.adolfsson(at)telia.com tel.: 018- 32 43 01 eller Lotta Odmar, e-post: lotta(at)odmar.se tel.: 08- 711 45 24 eller Owe Fahlström, e-post: oweskog(at)telia.com tel : 0176-266059
2013:
 Nya broschyrer
Vi har uppdaterat och lagt in nya bilder i vår broschyr om Odensholm. Den finns på både svenska och estniska. Den finns på Odensholm i infolådan vid kapellet och i infohuset, samt i Slaviks affär i Derhamn och på Aibolands museum. Den finns också att hämta här: Broschyr Svenska-PDF
och Broschyr Estniska-PDF

Sommarresor 2013

Den skotska höglandsboskapen vid Hinsgronvikan med Skarvan bakom 2013.
- Veckan före midsommarhelgen var vi en grupp som åkte till Odensholm
. Vi gjorde en del små arbeten som att slå gräs och sköta om gravvårdarna. Den gula fetknoppen som vi har planterat på långhusmuren hade klarat sig mycket bra men den hade inte riktigt börjat blomma ännu. Vi kompletterade planteringen av gul fetknopp på en del ställen. Vi tog fina promenader på ön och det blev varmt, så vi tog oss ett par dopp i Storhamne där temperaturen nog var uppemot 18 grader. Vi träffade också kommundirektören Annika Kapp och Marika Meister från Nuckö kommun med anledning av vår ansökan att få bygga ett hus/hembygdsgård för byalaget i Bien. Det var ett mycket positivt möte.
- Vi var också på Odensholm i slutet av juli, då det var fint och lugnt väder efter en veckas hård nordanvind, så segelbåten kunde ligga tryggt ankrad i Storhamne.Vi tjärade klockstapeln på kyrkogården, vilket var välbehövligt, då det nästan var 20 år sedan den sattes upp av holmborna. Vi betsade också redskapsboden. Vi hade ett par fina dagar på ön och vi såg ett flertal tranor vid Kappolkärre men det var mycket torrt på ön så vi hittade inga jordaknappar. Se foton från sommaren 2013 Klicka Här.

  - Årsmötet 2013 hölls lördagen den 9 mars 2013 i Österledskyrkan i Uppsala. Det var 45 vuxna och 3 barn närvarande. Vi hade årsmötesförhandlingar, beslutade om nya stadgar för byalaget, visade  foton och filmer från firandet av den avslutade konserveringen av Jesu Kapell den 5 augusti. Vi såg också på intressanta foton av främst familjen Brus på Odensholm 1927. Mats Erkas berättade om sin uppsats om Holmbomålet. Ta del av den intressanta uppsatsen och transkriberingarna, Klicka här. Vi lyssnade på en mycket intressant bandupptagning från 50-talet där Julius Brus berättar på Holmbomål. Vi tittade i ett  album med minnesverser som skrivits 1917-1920 av flera personer ur olika familjer på Odensholm. Flera medlemmar hade med sig stickade vantar och sockor med mönster och som är stickade i den teknik som traditionellt gjordes på Odensholm. Vi ska försöka bevara dessa mönster för framtiden. Se foton på alla dessa:  Klicka här. Vi såg på en journalfilm om Odensholm från 1937, och visade också ett TV-program som visades i estnisk TV i höstas. Länkar till filmerna: Klicka här. Det fanns möjlighet att ta del av och få kartor, en fin affisch med Odensholmsbåtar ritade av Julius Brus, häften, CD-skivor, foton, arkivmaterial från Svenska Litteratursällskapet i Finland, folkkultursarkivet. Se några foton från SLS , Klicka här, och läs en förteckning över "ortnamn" från SLS Klicka här.  Som alltid fick vi god mat, denna gång goda pajer, och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare, kökspersonal, tekniker och alla som hjälpt till med olika saker, så mycket! Vi sjöng de stämningsfulla sångerna tillsammans, och tackar Bertil för proffsig fin musik!

2012:

- Vinterbilder från Odensholm! På The Guardian´s hemsida finns ett bildreportage från Odensholm gjort av Reuters nyhetsbyrå i december 2012.
Se länk här  The Guardian vinterbilder

- Välkomna till Odensholms byalags årsmöte 2013 som hålls lördagen den 9 mars kl.11.00 i Österledskyrkan i Uppsala, Regins väg 1 i Gamla Uppsala. Vi hälsar alla, gamla och unga, medlemmar och blivande medlemmar välkomna. Vi kommer att ha årsmötesförhandlingar, besluta om nya stadgar, berätta om arbetet med Jesu kapell och visa foton och film från firandet den 5 augusti. Vi kommer också att se på intressanta foton av främst familjen Brus på Odensholm 1927och titta på ett litet album med minnesverser som skrivits 1917-1920 av flera personer ur olika familjer på Odensholm. Vi ska också berätta om en nyskriven uppsats om Holmbomålet och lyssna på en bandupptagning från 50-talet. Vi undrar dessutom om ni har stickade vantar, mössor eller annat som är stickat på Odensholm eller i Sverige, i den teknik eller mönster som traditionellt gjordes på Odensholm? Det skulle vara intressant om ni som vill kan ta med er dessa till årsmötet och visa! Kanske kan vi föra vidare och bevara dessa mönster för framtiden. Årsmötet är också ett tillfälle att träffa vänner och släktingar, ta upp gamla minnen, sjunga sånger och ha några trevliga timmar tillsammans.
Mat och dryck samt kaffe och kaka serveras. Medlemsavgiften till Odensholms byalag är 100 kr/person och år. Betalas till Odensholms byalags Bankgiro nr 281-2006 , Uppge namn, adress och gärna e-postadress när ni betalar in medlemsavgiften. Anmäl er till årsmötet, via e-post eller telefon, till: Saga Adolfsson, e-post: saga.adolfsson(at)telia.com tel.: 018- 32 43 01 eller Lotta Odmar, e-post: lotta(at)odmar.se tel.: 08- 711 45 24 eller Owe Fahlström, e-post: oweskog(at)telia.com tel : 0176-266059

-Nytt bidrag från Kungliga Patriotiska Sällskapet
Byalaget har i oktober 2012 glädjande blivit beviljat ett nytt bidrag på 30 000 Kr från Kungliga Patriotiska Sällskapet, avsett för de återstående arbetena med kyrkogården.

- Veckan före midsommar 2012 var vi på Odensholm tillsammans med restaureringsfirman Säästvad Ehituslahendused OÜ. Besiktning av arbetet gjordes av vår kunniga och engagerade projektledare Lea Täheväli Stroh. Vi planterade gul fetknopp, byggde vidare på kyrkogårdsmuren, röjde och krattade. Vädret var mycket blåsigt och lite regnigt till en början. Tälten var svårtämjda .... Sedan blev det sol och fint. En liten surkålsfest hade vi också. Dock inga badtemperaturer än. Vi såg många olika fåglar som Gravand, Knipa och t o m en mörkbukig Prutgås, som nog hade kommit på efterkälken från sina kompisar. Det fanns också fina orkidéer.

 - Klicka här ! för att se foton från Odensholm tagna av Anders Zorn 1905. Vi har fått del av några stycken foton som tillhör Zornmuseet i Mora, som Anders Zorn har tagit på Odensholm 1905. Vi visade fotona på årsmötet och hoppas att vi kan få hjälp att identifiera fler av personerna på fotona. Vi eftersökte egentligen  teckningar som Albert Engström och Anders Zorn ska ha tecknat då de var på ön 1905. Men vi har inte fått något napp. De teckningar vi sett har publicerats i Kustbon i september 1993 och i Albert Engströms bok ”Mitt liv och leverne”. Hör av er till byalaget om ni vet vilka mer personer som finns på fotona, eller om ni vet var det kan finnas fler teckningar!

-
Årsmötet 2012 hölls lördagen den 10 mars 2012 i Vaksala församlingssal i Uppsala.
Mötet var välbesökt, hela 53 st medlemmar av 110 st var där. Vi hade årsmötesförhandlingar, presenterade förslag till nya stadgar för byalaget, berättade om arbetet med färdigställandet av Jesu Kapell och om planeringen av återinvigningen med mera. Många anmälde sig till båtresan den 5 augusti. Vi visade ett bildspel sammanställt av vår projektledare Lea Stroh, över restaureringen av Jesu Kapell under åren 2006-2011. Vi visade också restaureringsfirmans rapport från 2011 års restaureringsarbete. Vi visade foton som Anders Zorn tagit på Odensholm 1905. Vi kunde köpa vykort med Odensholmsmotiv gjorda och tryckta av Anna Erkas. Som vanligt var det mycket god mat och hembakta kakor. Vi tackar byalagets kockar, bagare och kökspersonal så mycket !  Vi sjöng de gamla stämningsfyllda sångerna tillsammans, och tackar Bertil för fin musik!
Se årsmötesprotokollet här.

Tips om boende och resan till Estland: Klicka på denna länk.


2011:
 

Sommarens arbeten 2011 av Restaureringsfirman Säästvad Ehituslahendused OÜ . De arbetade intensivt under sommaren och hösten 2011 med mur- och putsarbeten. Byggnadsställningen är nedtagen. Några mindre arbeten ska göras på försommaren och då kommer också slutbesiktning av arbetet att göras av vår kunniga och engagerade projektledare Lea Täheväli Stroh. Se restaureringsfirmans rapport och foton från sommaren 2011, klicka Här.
 - Hemsidan uppdaterad: nya artiklar under Historia / Mobilisering 1941 och under Kultur / Midsommar och Nyår på Holmen.
- Sommarresan 2011
: Så har nu den femte sommaren med arbetsresor till Odensholm dragit förbi och vi har kommit en bra bit närmare målet: restaureringen av ruinen av Jesu kapell. Vi var ca 20 personer som med vår projektledare Lea Stroh i spetsen som var på Odensholm och arbetade och hade trevligt några dagar i månadsskiftet juni-juli. Vädret var som vanligt strålande, vattnet var varmt så vi badade mycket. En natt med åska och regn var det också. Några bodde i Nuckö kommuns informationshus. Pojkarna från firman Säästvad Ehituslahendused OÜ har arbetat där under flera veckor, även under vår arbetsvecka, för att göra klart alla murnings- och putsarbeten. Vårt arbetslag har röjt upp en gata, "Brus-gatan", med vacker utsikt över ”Kapol-kärre”, samt samlat och transporterat stenmaterial från godkända ställen på ön. Stort tack till alla er som lagt ner tid och kraft på detta. Stort tack också till alla er som bidragit och bidrar med penninggåvor till projektet. Se länk till Leas rapport och foton Här och fler foton Här
H
ar någon minnen från skolan på Odensholm ? Ûlo Kalm som nu är chef på Aibolands museum, har fått frågor om folkskolan på Odensholm från en lärare. Monica Undo, som är intresserad och samlar material om skolorna i Nucköområdet. Om någon av er har minnen från skoltiden på Odensholm och vill berätta om det, var snäll och kontakta Saga .
Ökat intresse för Odensholm: Det tycks finnas ett ökat intresse för Odensholm också i Estland. På Odensholm bor nu, förutom paret Bergström, även deras dotter och måg: Rita och Erwin. De bor i ett av husen vid fyren och det verkar som om de ska odla upp några bitar mark vid byn.

I Hapsal hölls den 2 juli en historiekonferens som anordnas av länsmuseet i Läänemaa varje år. I år var vår projektledare Lea Stroh en av föreläsarna och hon berättade om Odensholm, dess historia, gravstenar och klockstapel som sattes upp under 1990-talet och vårt projekt som började 2006, samt visade många fina bilder. På slutet fick även vi som var där från byalaget resa oss upp och ta emot applåder. Där fanns också en man från kulturministeriet, Anton Pärn, och representanter från kommunen. Senare visade det sig att man från tyskt håll var intresserade av fartyget ”Magdeburgs” förlisning 1914 och det minnesmärke som funnits, ”Tysk-gravarna” på nordändan av ön

Odensholms byalags årsmöte 2011 hölls lördagen den 12 mars i Uppsala. Vi hade årsmötesförhandlingar och berättade om hur projektet med Jesu kapell går vidare och vi visade bilder från sommarresan 2010. Vi berättade om arkivmaterial bl a från Nordiska museet och om en skrift, från Elmar Nymans material, där det ryska befälet över servismanskapet för ett kanontorn på Odensholm beskriver händelserna med början år 1941. Vi åt god mat, sjöng sånger och hade trevligt tillsammans Läs mer om årsmötet och årsmötesprotokollet, här..
-
Hemsidan uppdaterad, en ny rubrik Kultur, en intressant sida om Klinten under Länkar, och några gamla bilder tillagda i jan-2011.
- Nytt generöst bidrag med 100 000 Kr från stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur
har i december 2010 beviljats till byalaget för konserveringsarbetet på kapellruinen! Vi hoppas nu kunna slutföra huvuddelen av de återstående arbetena under 2011.
Ansökan om kulturminnesskydd för Odensholms kapell och kapellkyrkogård har tidigare lämnats av Nuckö kommun till Fornskyddsmyndigheten i Estland. En expertvärdering har nu gjorts av Lea Täheväli Stroh som innehåller beskrivningar och bilder av Odensholms historia, kapellets och kapellkyrkogårdens historia, information om det pågående konserveringsarbetet samt en kulturhistorisk värdering för Odensholms kapell och kapellkyrkogård. I värderingen beskrivs bl. a. symbolvärden, byggnadshistoriska värden, samhällshistoriska värden och identitetsvärden. Expertvärderingen föreslår att Odensholms kapell bör ges skydd som arkitekturminne och kapellkyrkogården som historiskt och arkeologiskt minne. Ansökan om kulturminnesskydd är en lång process men genom processen har man också uppmärksammat Odensholms historia och hur ön var en del av kulturen i Estland. Om kapellet och kapellkyrkogården blir kulturminnen så är de skyddade enligt lag och skyddet har också ett värde i sig. Vi räknar med att vi får ett positivt svar och om allt går väl kan det i bästa fall bli klart i vår. Det är Estlands kulturminister som slutligen avgör det.
- Landskapsskyddsplanen
för Odensholm är nu beslutad. Den gäller för åren 2010-2014. Förutom en beskrivning av skydd och planer för naturvärden innehåller den planer för inventering och dokumentering av kulturella och arkeologiska skyddsvärden. Skyddsplanen finns på estniska
(Osmussaare Maastikukaitseala Kaitsekorralduskava 2010-2014, eesti keeles) , Se länk här.
- Bevarandeprojektet för Jesu Kapell sommaren 2010.
Se bilder från sommarresan 2010, och läs mer här
- Nytt besök på museum och i arkiv i Tartu. Fyra personer från byalaget besökte Tartu i november 2009 och såg på föremål ( se länk här), fotografier och arkivmaterial tillsammans med Lea och Olof Stroh. Där fanns bland annat en intressant karta över Odensholm från 1912.
- SOV:s bildarkiv. Foton som SOV samlade in på 1960-talet finns nu tillgängliga på Rickul-Nuckö hembygdsförenings hemsida: www.rnhf.se välj Bildarkiv.

2010:

- Bidrag från Kungliga Patriotiska Sällskapet.
Byalaget har i juni 2010 glädjande blivit beviljat ett nytt bidrag på 30 000 Kr från Kungliga Patriotiska Sällskapet till bevarandeprojektet för Jesu Kapell på Odensholm.
- Nytt hus byggt vid Storhamne. Nuckö kommun har uppfört ett informationshus i hamnen på Odensholm. Det är ett möblerat hus med kamin, loft och torrdass. Huset ägs av Nuckö kommun och sköts av Aili Bergström. Se bild nedan.
-Bevarandeprojektet för Jesu Kapell sommaren 2010.
Vi var ca 20 personer som med vår projektledare Lea Stroh i spetsen, var på Odensholm och arbetade och hade trevligt under den andra veckan i juli. Deltagarna var både från Sverige och från Estland. Vädret var som vanligt strålande och badtemperaturen var hela 22 grader! Några bodde i Nuckö kommuns informationshus. Ett mycket stort röjningsarbete är nu gjort i backen ned mot Kappolkärre, hela långhusmuren är nu framgrävd och bl.a. har stentröskeln i kapellets ingång i tornet kommit fram. Ytterligare en del av kyrkogårdsmuren byggdes upp. Veckan avslutades med en fin gudstjänst i kapellruinen av Nuckös församlingspräst Kaisa Kirikal. Gudstjänsten hölls på både estniska och svenska. Byalaget tackar alla så mycket för engagemang och trevliga dagar tillsammans!
Bilder från 2010 års arbeten, se under Bilder/Sommarens bilder 2010,  och rapport se under Projekt/2010 års arbeten.
-Fortsatt arbete och finansiering. Arbete som ska göras är är lagning, iordningsställande och täckning av långhusmuren och långhusgavlarna. Detta ska utföras av professionella murare. Vi behöver också tillstånd att plocka sten, samt transport av denna, för att kunna bygga upp hela kyrkogårdsmuren. Det är nödvändigt att få in mer pengar för att kunna slutföra projektet! Bidrag mottages tacksamt. Odensholms byalags Bankgiro är 281-2006. För den som har frågor om projektet kontakta Saga eller Lotta. E-post till byalaget är: info(at)odensholm.se

.
-Odensholms byalags årsmöte 2010 hölls lördagen den 13 mars i Församlingssalen, Sunnersta kyrka, i Uppsala. Årsmötet beslutade att pengar ska överföras från byalagets kassa till fonden för Jesu Kapell och att 2010 års medlemsavgifter också ska gå dit. Göran Hoppe informerade om Skötselplanen för Odensholm om hur det är tänkt att ansvar och finansiering ska fungera vad beträffar inventering och skydd av de kulturella och arkeologiska värdena på Odensholm. Vi visade också bilder från 2009 års arbete med Kapellprojektet liksom foton, bilder på föremål och kartor från museum och arkiv i Tartu. Vi åt mycket god mat (bl.a. surkål!), sjöng sånger och hade trevligt tillsammans. Årsmötesprotokollet: se under Byalaget/Årsmöte 2010.


2009:
- Bevarandeprojektet för Jesu Kapellruin 2009:
Efter sommarens arbeten kan vi nu med glädje se att vi närmar oss målet!  Bilder från sommarens arbeten, se under Bilder/Sommarens bilder 2009,  och rapport se under Projekt/2009 års arbeten.

-Talkodagarna på Odensholm den sista helgen i maj arrangerades av Ülo Kalm från Nuckö kommun. Deltagare var företrädare för kommunerna och länsstyrelsen i Läänemaa. Utgrävningen av långhusets insida slutfördes och utgrävningen av långhusets utsida fortsatte. Röjning gjordes på kyrkogården och i backen ned mot Kappolkärre för att få fri sikt mot havet, så som det var förr. Röjning vid Marks´ ria gjordes också. Byalaget tackar deltagarna så mycket för det storartade arbetet!
-Byalagets arbetsvecka genomfördes den soliga veckan efter den svenska midsommarhelgen av en grupp på 16 personer, med deltagare både från byalaget i Sverige och från Estland. Utgrävningen av långhusets utsida fortsatte så att det endast återstår några meter av detta arbete. Röjning av buskar och sly fortsatte i backen ned mot Kappolkärre. Kyrkogårdsmuren byggdes upp längs den sydvästra och den sydöstra gränsen runt kyrkogården. Byalaget tackar alla så mycket för det fina arbetet och för det trevliga sällskapet!
-Skyddstaket till tornet är nu på plats. Veckan efter byalagets arbetsvecka på ön kom den estniska plåtslagarfirman och monterade skyddstaket till tornet. Taket är gjort av rostfri blästrad plåt. En kopia av den gamla tornvimpeln har satts upp och kyrkklockan är nu också monterad i tornet.
- Svenskdagen i Birkas ägde rum den 19 juli 2009 och byalaget representerades av ordförande Saga Adolfsson. SOV ordnade också en utfärd till Odensholm den 18 juli, som en del av 100-årsjubiléet.
Svenskdagen
På Svenskdagen i Birkas den 19 juli representerades byalaget av vår ordförande Saga Adolfsson som informerade och svarade på frågor om Odensholm.
 SOV ordnade en utfärd till Odensholm den 18 juli, som en del av 100-årsjubiléet. På utfärden deltog ett tiotal personer. Utresan till ön företogs i tät dimma, och det var inte helt lätt att navigera rätt trots att det nu finns en utprickad led sista delen in i Storhamne. Dimman lättade emellertid och det blev en strålande dag.
Även Rickul-Nuckö hembygdsförening hade ordnat en utfärd till Odensholm veckan innan.

För det fortsatta arbetet med kapellprojektet och för restaureringen av Marks´ ria behövs förstås både pengar och frivilligt arbete. Vi välkomnar fler av byalagets medlemmar att delta i arbetsgruppen för våra projekt. Vill ni lämna bidrag kan de sättas in på Odensholms byalags Bankgironr 281-2006. Ange på inbetalningen att den avser Fonden för Jesu kapell eller för Marks´ ria. Den som har frågor om projektet och arbetet med kapellruinen är välkommen att kontakta byalaget på e-post: info@odensholm.se


- Odensholms byalags årsmöte 2009  hölls lördagen den 14 mars i Församlingssalen, Sunnersta kyrka, i Uppsala. Det var sedvanliga årsmötesförhandlingar, Valter Erkas berättade om en farlig fisketur 1940, Göran Hoppe berättade om Skydds- och skötselplanen för Odensholm som byalaget fått på remiss. Göran Hoppe och Lea Stroh har bl.a. lämnat underlag för hur kulturarvet ska bevaras på Odensholm, med utgångspunkter kring kulturella och arkeologiska skyddsvärden. Vi såg också på bilder från arbetsveckorna sommaren 2008 och vi såg på bilder på föremål från ERM. Vi åt god mat, sjöng sånger och hade trevligt tillsammans. Årsmötesprotokollet: se under Byalaget/Årsmöte 2009.

- Föremål från Odensholm på ERM i Tartu: Tre personer från byalaget och Lea Stroh besökte Eesti Rahva Muuseum (ERM) i Tartu i slutet av september 2008 och tittade på de föremål från Odensholm som finns där. Läs mer om detta och se bilder på alla de föremål som vi beställt från ERM under Bilder/Föremål från ERM.

- En ny stor flytbrygga finns nu på plats i Storhamne och en utprickad led finns också in till ön.